Impression of Food Processing hall at Anuga Foodtec 2024 with a food processing robot in the foreground

Voedingsmiddelenindustrie moet toe naar flexibele mobiele robots en sensor fusion

8 april 2024

Vision + Robotics’ Paul Goethals bezocht onlangs de Anuga FoodTec vakbeurs in Keulen, Duitsland. Deze vakbeurs is gericht op innovaties voor de verwerking en productie van voedingsmiddelen en dranken. Hoewel vision en robotica daarbij een steeds grotere en crucialere rol spelen, vindt Goethals nog altijd dat ‘WUR dichter bij het front zit dan de industrie’. Hij legt uit waarom.

Van lijnproductie naar flexibele mobiele robotsystemen

“Op de Anuga FoodTec vakbeurs zag ik hoofdzakelijk voorbeelden van automatisering en robotisering van productielijnen. Statische lijnen met lopende banden en machines gericht op batchgewijze productie van grote batches voedingsmiddelen en maaltijden. Je vindt er nog veel statische robots die voorgeprogrammeerde handelingen verrichten. Met wisselende recepturen en omstandigheden kunnen deze robots niet omgaan. Vanwege (snel) veranderend consumentengedrag met als gevolg een gevarieerder productassortiment in de supermarkt, moeten producenten toe naar (veel) kortere productiebatches. Om daarop in te kunnen spelen hebben zij veel kortere en flexibelere productielijnen nodig. Lange statische productielijnen zijn hiervoor niet flexibel genoeg en de omsteltijden zijn te lang. Daarmee staat je flexibiliteit en rentabiliteit als bedrijf onder druk. Ik zie flexibele mobiele robotsystemen ontstaan om bijvoorbeeld verschillende maaltijdsalades met wisselende ingrediënten te kunnen samenstellen en verwerken. ‘Wheel in – wheel out’ in vaktermen, om de robots op verschillende plekken in de fabriek te kunnen benutten. Zulke robots zijn niet langer voorgeprogrammeerd, maar zelfdenkend en -lerend op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Ze ‘stappen in’ waar ze op dat moment nodig zijn. En ze zijn ook in staat om zelfstandig de benodigde tools en grippers aan te pikken als het productieproces daarom vraagt.”

Interne toelevering straks ook autonoom

“Hoewel dat op de Anuga FoodTec 2024 nog niet te zien was, gaan we in de toekomst zelfs nog een stap verder als je het mij vraagt. Naast een flexibel en gerobotiseerd productiesysteem zie ik ook de interne toelevering van componenten en ingrediënten autonoom gebeuren. De bevoorrading gebeurt daarbij volledig geautomatiseerd door autonome voertuigen. AGV’s (automatisch geleide voertuigen) of eigenlijk AMR’s (autonome mobiele robots) zoals je wilt. De robotica zorgt daarbij voor just-in-time toelevering, voor het verwerken van producten en voor het samenstellen van maaltijden. Terwijl de vision component ervoor zorgt dat de robots hun werk kunnen doen en dat de ingrediënten en het eindproduct op kwaliteit en op de aanwezigheid van ongewenste voorwerpen (foreign objects) worden gecontroleerd. Vision is onmisbaar in agrifood omdat geen product hetzelfde is. Maar die omschakeling naar robots met vision en AI moet in de industrie nog volledig plaatsvinden.”

Sensor fusion

“Om optimaal gebruik te kunnen maken van vision en de betrouwbaarheid ervan verder te vergroten, verwacht ik veel van sensor fusion, het combineren (fuseren) van de informatie van verschillende vision apparatuur en andere sensoren. De sluiting van verpakkingen wordt bijvoorbeeld automatisch gecontroleerd met NIR (Nabij InfraRood spectroscopie), terwijl het detecteren van botresten en glas- of metaaldeeltjes heel goed lukt met röntgenapparatuur. Als je dat combineert met een hyperspectrale camera of sinds kort ook met microgolven, dan kun je de verkregen data verder verrijken. Zo kun je tot een beter resultaat en een grotere betrouwbaarheid komen. Vision + Robotics kan bedrijven daarbij helpen. Ook op het gebied van 3D computer vision trouwens. 2D is in de industrie nog heel gebruikelijk, maar met 3D technologie en onze kennis kunnen we de vormkarakteristiek van (snel) bewegende agrifood producten bepalen en die ook digitaal reconstrueren voor sorteer- of verpakkingsprocessen.”

Foto: © Koelnmesse GmbH, Anuga FoodTec, Oliver Wachenfeld

ir. PHI (Paul) Goethals MSc

Business Development Manager

Categories: VoedingTags: , ,

Neem contact op met ir. PHI (Paul) Goethals MSc